Dingen die je moet doen na je dertigste

Voor vele twintigers is het iets waar ze niet naar uitkijken. Er is een beroemde aflevering in de zeer populaire televisie series Friends waar alle personages dertig worden. Ze hebben het er als voorheen jonge twintigers maar moeilijk mee dat ze nu dertigers zijn. En het is natuurlijk ook wel een grote stap om van studentikoze twintiger naar carrière makende dertiger te gaan. Wanneer je twintig bent ben je nog veel aan het feesten en heb je weinig verantwoordelijkheden. Wanneer je dertig wordt zul je waarschijnlijk veel meer verantwoordelijkheden hebben en volwassen moeten worden. In dit artikel bespreken we de belangrijke stappen die iedereen moet nemen wanneer je dertig wordt.

Sparen & pensioen

Het is natuurlijk veel beter om hier al vroeg in je twintiger jaren mee te beginnen maar rond de dertig wordt het wel echt belangrijk om te beginnen aan je pensioen. Er zijn verschillende pensioenfondsen waar je een aantal procent rente krijgt wanneer je er begint met het opbouwen van je pensioen. In de lange termijn kan dit gigantisch veel geld extra opleveren. Het is misschien nog vroeg om te beginnen met denken aan je pensioen maar hoe vroeger je begint met het opbouwen hoe beter.

Een eigen appartement of huis

In de eerste jaren dat je dertig bent is het een fantastisch moment om de investering te maken in een eigen huis of appartement. Hiervoor heb je natuurlijk wel al een bedrag gespaard moeten hebben zodat je een eerste betaling kunt maken en een hypotheek kunt aanvragen. Momenteel is de huizenmarkt in Nederland erg krap maar de verwachting is dat de huizenmarkt nog steeds zal toenemen in de komende jaren. Daarom is een huis ook nog altijd een goed investering, zeker een startershuis of appartement wat je na een paar jaar weer gaat verkopen.

Testament & Uitvaart

Natuurlijk ben je pas dertig en heb je hoogstwaarschijnlijk nog het grootste gedeelte van je leven voor je. Maar dat betekent niet dat je niet alvast een testament en uitvaartzorg op kan zetten. Het is opvallend hoeveel mensen dit heel lang uitstellen. Maar ook logisch als je bedenkt dat mensen hier niet graag over nadenken. Desondanks is het verstandig om te doen, zeker als je bijna aan kinderen begint. En misschien heb je oudere familieleden die het ook nog niet gedaan hebben zoals bijvoorbeeld je ouders. Je kan ze dan inspireren om dit ook te regelen zodat dat allemaal goed geregeld is.

Geef een reactie