Ongeval in het verkeer, hier moet je rekening mee houden

Het is handig om een auto of fiets te hebben waarmee je naar je werk of een andere bestemming kunt reizen. Hierdoor ben je namelijk niet afhankelijk van de vertrektijden van het openbaar vervoer of van iemand anders bij wie je mee kan rijden. Wel loop je door zelf deel te nemen aan het verkeer het risico dat er een ongeluk gebeurt. Dit hoeft niet altijd jouw schuld te zijn, maar een ongeval kan grote gevolgen hebben voor de toekomst. 

Het moment van het ongeval

Op het moment dat er een ongeval gebeurt, ben je waarschijnlijk in shock. Het is wel van belang dat je op zo’n moment op een goede manier handelt waardoor je ervoor kunt zorgen dat de schade zo veel mogelijk beperkt blijft. Je kunt als automobilist het best direct proberen af te remmen wanneer je merkt dat je iets of iemand geraakt hebt. Toch is het vaak al te laat en is een aanrijding niet te voorkomen. Natuurlijk is je eerste reactie bij een aanrijding om te gaan kijken of de andere partij lichamelijke schade of materiële schade heeft opgelopen. Vooral de lichamelijke schade is het meest belangrijk. Een auto of ander voertuig is immers te vervangen, maar je lichaam niet. Daarom is het van belang dat je direct een ambulance belt als één van de mensen die betrokken is bij het ongeval ergens last van heeft. Zo weet je in ieder geval zeker dat diegene zo snel mogelijk geholpen wordt. 

Welke partij is de veroorzaker van het ongeval?

Wanneer je bij zinnen bent gekomen en de tijd hebt om te kijken wat er precies is gebeurd, is het slim om een schadeformulier in te vullen. Dit formulier maakt de schade officieel waardoor je dit kunt laten uitkeren door je verzekering. Meestal is een ongeluk ontstaan doordat één van de twee partijen de verkeersregels niet goed heeft opgevolgd. Deze partij is dan de veroorzaker van het ongeval en zijn of haar verzekering zal dan ook de schade moeten dekken. Hierover ontstaat regelmatig discussie. Daarom kan het een goed idee zijn om juridische hulp in te schakelen om zeker te weten dat je niet ten onrechte in het ongelijk wordt gesteld. Je kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen om een letselschade advocaat Rotterdam in te schakelen. 

Moet jouw verzekering betalen?

Het is per ongeluk verschillend welke partij aansprakelijk gesteld kan worden voor de letselschade en de materiële schade die er is ontstaan door het ongeval. Heeft een automobilist een fietser aangereden? Dan is de kans groot dat de auto als schuldige zal worden aangewezen en dat het zijn of haar verzekeraar geld zal gaan kosten. 

 

Geef een reactie