Na de zwangerschap nog een test

Je bent zwanger! Superleuk. Maar soms weet je niet helemaal zeker of hij de vader is. Bijvoorbeeld doordat je bang bent dat er in het ziekenhuis iets is misgegaan (kunstmatige inseminatie) of doordat je zelf de mist in bent gegaan, of jouw partner je daarvan verdenkt. Dan kun je ervoor kiezen een vaderschapstest te doen. Gewoon om het zeker te weten. Dat jij de moeder bent, is wel duidelijk.

Wat is een vaderschapstest?

Een vaderschapstest klinkt misschien als een soort toets die je moet doen voordat je vader mag worden maar dat is het niet. Als jij of je partner twijfelen aan het feit of hij de vader van het kindje is, kan je hiervoor een DNA-test doen die jullie hier zekerheid over kan geven. De zogenaamde vaderschapstest. Door middel van wattenstaafjes en speeksel kunt u het DNA pijnloos afnemen, zowel bij uzelf als bij de kleine. U kunt kiezen om de test zelf af te nemen als gemoedsrust of door een derde. Dan heet dit een rechtsgeldige test. Deze test kan dan in een rechtszaak als bewijs worden gebruikt bijvoorbeeld wanneer het draait om het betalen van alimentatie.

Wanneer doe je de test?

Een vaderschapstest kan je in veel gevallen doen. Ieder mens heeft immers andere redenen voor het willen uitvoeren van de test. De meest voorkomende is toch wel de onzekerheid over de vader van de baby door ontrouw of vermoeden daarvan. De meeste mensen doen een test ter gemoedsrust. Bijvoorbeeld na kunstmatige inseminatie. Er kan dan veel plotselinge onzekerheid opspelen ondanks dat men rationeel weet dat een ziekenhuis heel secuur aan de slag gaat met dit soort procedures.

Nauwkeurigheid van de test

Vaak zijn mensen op het gebied van testen thuis wat wantrouwig over de nauwkeurigheid van de uitslag van zo’n test. Niet gek, want het is heel wat, kost niet niets en je doet het niet zomaar. De testen op DNA-test.nl zijn minimaal 99,999% nauwkeurig en dat al na een paar dagen. Hoe meer chromosomen er vergeleken worden hoe nauwkeurige de uitslag zal zijn. U kunt de nauwkeurigheid ook nog meer beïnvloeden door de moeder bij de DNA-test te betrekken. Wanneer deze ook het DNA afgeeft, zal de uitkomst nog preciezer en betrouwbaarder zijn. De aangegeven nauwkeurigheden gelden zowel voor de gemoedsrust test als voor de rechtsgeldige test.

Nu je weet van het bestaan van de test rest mij nog één ding te zeggen: ‘Zeker weten is het best, doe daarom snel een test.’

Geef een reactie