Werken zonder diploma maar met je hart

werken zonder diploma

Werken zonder diploma is vaak lastig, maar gelukkig zijn er genoeg kansen om toch werk te vinden. Ook als je de dertig al gepasseerd bent. Voor sommige beroepen is maar een korte opleiding nodig die bijvoorbeeld aangeboden wordt door bedrijven als Binck. Voor andere beroepen zijn er andere kwaliteiten nodig die je misschien al van nature hebt. Onlangs kreeg ik ook te maken met heel veel nieuwe collega’s zonder diploma’s en we waren maar wat blij met ze. Nu er extra gelden beschikbaar zijn voor de zorg konden we collega’s aannemen die de huiskamers waarin onze bewoners verblijven sfeer gaven. Om sfeer te creëren hoef je geen diploma’s te hebben. Je moet met mensen kunnen omgaan, die mensen een beetje aanvoelen en vooral van de bewoners houden. Tja, dat leer je op geen enkele opleiding. Werken zonder diploma bleek toen voor heel veel mensen een optie want we hadden honderden nieuwe collega’s nodig in onze grote organisatie.

Werken zonder diploma maar met je hart

Deze nieuwe collega’s bleken een enorme aanwinst te zijn. Na een korte interne scholing gingen zij bij ons aan de slag. Ze zorgden voor het eten, namen de tijd om een praatje te maken met de bewoners, speelden spelletjes en zorgden voor de nodige gezelligheid. In onze huiskamers, waar het vroeger best stil en saai was, bruist het nu vaak van de energie. De nieuwe collega’s zitten vaak bij onze bewoners en maken een praatje over van alles en nog wat. Ook merkten we dat de bewoners erg aan hun gehecht raakten en zich open stelden voor hen. Dat kwam ook omdat deze collega’s werkten met hun hart. Er zaten veel dertigers tussen maar ook veertigers en vijftigers die heel bewust voor de zorg hebben gekozen. Ze gaven echt om de mensen en dat was te zien. De bewoners merkten het ook en ze werden rustiger. Aandacht krijgen doet wonderen. Het is toch heerlijk als er eindelijk eens iemand echt naar je luistert.

Het kan dus echt!

Er zijn dus hele mooie beroepen te vinden als je geen diploma hebt. Beroepen die ook echt waarde hebben voor de maatschappij zoals werken in de zorg, maar ook bijvoorbeeld werken als verkeersregelaar. Geef de moed biet op als je om wat voor reden dan ook nooit een diploma hebt gehaald. Er is ook mooi en waardevol werk voor jou. Het is soms echt even zoeken, maar dan heb je ook wat!

Geef een antwoord