Hulpmiddelen wanneer het lopen niet meer zo soepel gaat

Naarmate je ouder wordt, begint het lichaam te slijten. Dit is jammer, want soms kun je nog zo scherp van geest zijn, maar als je lichaam weigert mee te werken, heb je toch pech. Dit kan enorm frustrerend zijn, maar gelukkig zijn er tegenwoordig meerdere mogelijkheden om te helpen wanneer je lichaam het alleen niet meer redt. 

Wandelstok

De eerste stap wanneer lopen moeilijker begint te worden, is waarschijnlijk een wandelstok. Hierbij kun je zelf nog gewoon lopen, de stok is meer om af en toe je evenwicht mee te behouden, en eventueel kort op te steunen. Leuk is om de wandelstok eventueel wat op te vrolijken. Met name in Oostenrijk en Zwitserland, kun je in veel steden een soort van schildjes kopen die je met kleine spijkertjes op de wandelstok kunt slaan. Hierdoor krijgt je wandelstok een vrolijkere uitstraling, en heb je meteen herinneringen aan de plekken waar je geweest bent. Mijn opa verzamelde zulke schildjes, dus van iedere ski vakantie nam ik altijd een nieuwe voor hem mee. 

Rollator

Een rollator is de volgende stap. Een rollator kopen helpt wanneer u echt moeite begint te krijgen met lopen, en u iets nodig heeft om continue op te kunnen steunen. Vaak zit er ook een mandje voorop de rollator, dan kunt je hier ook boodschappen in kwijt. Dan hoef je niet met extra tassen te sjouwen wanneer je toch al slecht te been bent. Ook een rollator kan opgevrolijkt worden, hoewel je hier geen schildjes op kunt spijkeren. Maar misschien een vrolijke bloemen krans rondom de handvaten, of leuke stickers erop plakken. 

Scootmobiel

De laatste stap wanneer u zelf echt niet meer kunt lopen, is het aanschaffen van een scootmobiel. Een scootmobiel is tegenwoordig enorm hip onder de mindervaliden. Het is eigenlijk gewoon een scooter, maar dan op meerdere wielen. Mijn opa had ook een scootmobiel. Door een spierziekte, kon hij er niet meer op vertrouwen dat hij normaal kon lopen. Ook fietsen ging niet meer, terwijl mijn oma nog wel heel fit was. Daarom schafte mijn opa een scootmobiel aan, zodat ze alsnog samen op pad konden. Dan kwamen ze wel eens langs op de zondagmiddag. Oma op de fiets, opa op de scootmobiel. Daar kwamen ze aan hoor met zijn tweeën, even een pauze bij de kleinkinderen koffie en gebak, en dan weer terug naar huis. Hoewel we er soms grapjes over maakten, was het voor mijn opa enorm fijn dat hij op deze manier nog wel ergens naartoe kon gaan, en ook zelfstandig naar buiten kon of eventueel boodschappen doen.

Geef een antwoord