Een heerlijk recept met superkruid curcuma

Je hebt vast weleens van het woord curcuma gehoord. Tegenwoordig kan je er bijna niet meer omheen. Het is één van de laatste nieuwigheidjes op het gebied van ‘superfood’. ‘Superfood’ is een groep voedsel die door een hoog gehalte aan goede voedingsstoffen extra gezond zouden kunnen zijn. Curcuma hoort daar nu dus ook bij. Er zijn heel veel manieren om curcuma te gebruiken. Eén van de meest bekende is in thee. Maar een ander is als kruid in een curryrecept. Niet gek want  curcuma, ook wel geelwortelkruid genoemd, komt van oorsprong uit India. Hét land van de rijke en smaakvolle curry’s. Om mee te doen aan de trend en een beetje van het oosten in huis te halen, heb ik hier een recept met dat goudoranje kruid.

Recept voor een kruidige curry met curcuma

De hoeveelheid ingrediënten in dit recept is geschikt voor een maaltijd voor twee personen. Curcuma lijkt soms een beetje op gember, dus let goed op wanneer je dit koopt. Anders mis je het stukje ‘superfood’. En dat zou zonde zijn. Let op, dit recept kan pittig zijn. Dus als je hier niet van houdt, kan je misschien beter de peper weglaten. De bereidingstijd is ongeveer 35 minuten.

Wat heb je nodig aan ingrediënten?

400 gr vastkokende aardappelen.

1 witte ui.

½  rode peper.

Ongeveer 2 cm curcuma.

Een hele aubergine.

Groot blik zwarte bonen.

1 tl gemalen komijn.

200 g spinazie.

4 el Labne.

300 ml groentebouillon.

Roomboter.

Naast de ingrediënten heb je ook nog een pan met een deksel nodig, een rasp, een hapjespan met deksel of een wok.

Dan komt de bereiding

Bereid de bouillon zoals op de verpakking staat. Schil en was de aardappelen en snijd in blokjes van 2 cm. Zorg dat de aardappelen onder water staan in een pan met deksel, breng afgedekt aan de kook en laat koken tot ze gaar zijn. Mag nog wel een beetje hard. Dan kan je ze afgieten. Snipper ondertussen de ui en verwijder de zaadlijsten van de rode peper. De peper moet je fijn snijden. Rasp de kurkuma, inclusief de schil, met een fijne rasp. Snijd de aubergine in blokjes van 1 cm. Laat de zwarte bonen uitlekken in een vergiet. Smelt de roomboter in een wok of hapjespan met deksel en fruit de ui en rode peper 2 minuten op laag vuur. Voeg de aubergine, kurkuma en komijn toe, bestrooi met peper en zout en roerbak 1 minuut. Gooi dan de bouillon en zwarte bonen erbij in de wok of hapjespan en kook, afgedekt, 12 minuten op middelmatig vuur. Daarna mag de spinazie, eventueel in delen, bij de curry van aubergine en bonen en laat de spinazie al roerende slinken. Verdeel de aardappelen en curry over de borden en garneer met de yoghurt (Labne).

Geef een antwoord